Odzież gastronomiczna dedykowana jest dla pracowników, którzy w warunkach pracy posiadają kontakt z żywnością, przeznaczoną do spożycia przez klientów w formie gotowego posiłku. Odzież gastronomiczna to przede wszystkim bluzy i spodnie kucharskie, a także czapki kucharskie, zapaski oraz odzież kelnerska i barmańska, przystosowane do pracy w kontakcie z żywnością. Nowoczesne stroje dla pracowników gastronomii wyróżniają się wysoką jakością wykonania, zastosowaniem znakomitych materiałów oraz wygodą użytkowania. Ponadto są doskonale skrojone, prezentując zmieniające się trendy, według których odzież gastronomiczna ewoluuje w kierunku stylowych, praktycznych fasonów.
Odzież gastronomiczna – czym powinna się charakteryzować?
Wysokiej jakości odzież gastronomiczna powstaje z mieszanki poliestru z bawełną, gwarantując wysoką trwałość splotu przy zachowaniu właściwości oddychających, charakterystycznych dla tkanin bawełnianych. Im większy udział poliestru, tym większa trwałość, odporność na uszkodzenia materiału. Stosowane tkaniny noszą nazwę kingsmill, twill i wykazują się również doskonałą tolerancją na pranie w wysokich temperaturach, stosowanie chemicznych procesów czyszczenia oraz plamoodpornością. Nowoczesne bluzy kucharskie można znaleźć w ofercie, prezentującej siateczkową wstawkę w części górnej pleców. Materiał Coolmax jest niezwykle komfortowy w warunkach wysokiej temperatury.
Styl i jakość odzieży gastronomicznej
Aktualna oferta odzieży gastronomicznej poza znakomitej jakości materiałami oferuje zróżnicowaną, atrakcyjną stylistykę modeli ubrań. Bluzy kucharskie dostępne są w wersji z długim lub krótkim rękawem, zapinane na guziki kucharskie lub napy, minimalistycznie schowane pod warstwą odzieży. Wysokiej jakości bluzy i spodnie kucharskie zapewniają swobodę ruchu. Odzież, przeznaczona dla barmanów i kelnerów musi charakteryzować się wysoką odpornością na plamy, zniszczenie oraz powinna prezentować klasyczną elegancję, sprawdzającą się przy obsłudze gości w najlepszych lokalach. Prezencja obsługi sali może wywrzeć na klientach ogromne wrażenie.
Odzież gastronomiczna jest bardzo ważna. Musi spełniać one określone wymagania. Dodatkowo właściciele restauracji chcą zadbać o ogólny wizerunek pracowników. Dlatego warto mieć możliwość wyboru kolorów i krojów takiej odzieży. Jednak w gastronomi ważne jest też wyposażenie. Na decopak.pl/pojemniki-na-salatki-cat-261 jest też duży wybór pojemników na sałatki i inne produkty serwowane. Warto tu również zwracać uwagę na jakość.
Gastronomia to jeden z ważniejszych biznesów, gdzie należy dbać o odpowiedni strój ale również zadbać o czystość. Tu nie ma możliwości nieużywania profesjonalnych środków czyszczących. Bo od tego zależy życie i zdrowie naszych klientów. I każdy pracownik powinien o czystość dbać.
Jak widać wybór odzieży gastronomicznej jest bardzo dużo. A wiele producentów ma swoją ofertę dostępną w Internecie. Bez problemu można wybrać i zakupić akcesoria damskiej jak i męskie. Odzież może być stylowa i zapewniać wygodne pracownikowi. I to na pewno jest ważne.